Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Anti-schoonzoon clausule werkt niet

Geplaatst op: 13-03-2017, 12:04:16

Wil je niet dat de koude kant straks mee-erft, dan moet je dat bij de notaris in je testament laten opnemen. Deze volkswijsheid zorgt er voor dat veel mensen naar ons toekomen. Duidelijk is dat de schoonzoon of –dochter niets moet krijgen maar hoe het nu precies werkt, weten de mensen meestal niet.

Wat ook vaak vergeten wordt, is dat de specifieke woorden die gebruikt worden om een en ander vast te leggen, van groot belang zijn. Daarom is het niet verstandig om het ontwerp van het nieuwe testament helemaal niet te lezen “omdat het zulke moeilijke notaristaal is”.

Schoonzoon deelt toch mee in de erfenis
Dat blijkt wel uit een uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden.

Vader had in zijn testament een zogeheten uitsluitingsclausule opgenomen. Weliswaar was zijn dochter op het moment dat hij dat testament tekende nog niet getrouwd, maar wie weet zou hij haar al hebben begeleid naar het altaar vóór zijn dood. En tegenwoordig is de kans op een echtscheiding redelijk groot. Dus voor de zekerheid zo’n anti-schoonzoon clausule.
Vader overleed en op dat moment had zijn dochter wel een partner, maar woonde zij nog met hem samen. Pas ná het overlijden van vader stapte zijn dochter in het huwelijksbootje. Dat was helaas niet de beste beslissing die zij ooit genomen had, want het bootje strandde en tijdens de echtscheidingsprocedure claimde haar ex-echtgenoot de helft van de erfenis die zij van haar vader had ontvangen. Ze hadden tenslotte geen huwelijkse voorwaarden opgesteld en waren dus in de wettelijke (algehele) gemeenschap van goederen getrouwd.

Het verweer van de dochter bestond er uit dat zij verwees naar de anti-schoonzoon clausule in het testament van haar vader. Daar stond: “Tenslotte bepaal ik dat al hetgeen mijn kinderen eventueel uit mijn nalatenschap zullen erven niet zal vallen in enige gemeenschap van goederen waarin zij ten tijde van mijn overlijden mochten zijn gehuwd.”

Volgens haar, viel haar erfdeel dus niet in de gemeenschap die tussen haar en haar ex-echtgenoot had bestaan en die nu ontbonden was en verdeeld moest worden.

Helaas voor de dochter konden de rechters niet achterhalen waarom vader deze specifieke clausule had gebruikt. Daarom besloten ze om dicht bij de letterlijke tekst uit het testament te blijven. Die was duidelijk: het huwelijk moest al gesloten zijn ten tijde van vaders overlijden.

Nu de dochter pas daarna was getrouwd, was de anti-schoonzoon clausule dus niet van toepassing en moest zij de helft van de erfenis van haar vader aan haar ex-echtgenoot overboeken.

Lees de notaristaal! En bij twijfel: laat de notaris het nog eens lezen.
De uitspraak is duidelijk. Reparatie is niet meer mogelijk omdat vader overleden is. Maar jij kunt nog wel schade voorkomen. Pak je testament uit de kast en lees het door. Zorg dat je uitgerust bent, pak een lekkere kop koffie of thee erbij en ga er eens goed voor zitten. Lees de tekst door en als je niet ziet staan dat het gaat om het huwelijk dat je kind ten tijde van jouw dood al is aan gegaan of ieder huwelijk dat het daarna nog aangaat, maak dan een afspraak met je notaris. Die kan snel zien of jij hebt geregeld dat iedere (ook toekomstige) schoonzoon is uitgesloten of niet.

En als je dan toch bij de notaris zit, vraag dan ook eens wat er gebeurd met jouw erfenis als je dochter ná jou overlijdt. Grote kans dat je schoonzoon dan toch jouw geld krijgt omdat hij de langstlevende echtgenoot is van jouw dochter. Wil je dat niet, dan moet je zeker actie ondernemen.

Bron: column van Ernst Loendersloot, kandidaat-notaris, op www.dft.nl van 16 februari 2017

Ga terug naar de vorige pagina